söndag 12 maj 2013

Månadens sötsak Maj

Tillbehör
 
Vad vore en paj utan vaniljsås?
Jag känner bara en person som inte gillar vaniljsås till paj, och det är min egen far. När man var liten åt man bara såsen, och vissa gör det även när de blir äldre (Känn dig träffad Jessica)
Enklast är ju förstås att vispa ihop marsanpulver med mjölk, men varför göra det lätt för sig?
Egentligen blir det godast om man har i vaniljstång. Då får man ju även med de fina svarta prickarna, men jag körde budgetvarianen med vaniljarom den här gången.
 
Vaniljsås
1 vaniljstång (eller arom)
2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk 
1 dl strösocker                
4 äggulor
 
 

 

 

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
                                                             Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.

Till vaniljsåsen bör man ha en paj. Slängde ihop lite av det jag hade hemma, så detta är ett ungefärligt recept

Blåbär-och jordgubbspaj

skal:
150g smör
180g mjöl
0,5dl florsocker
ev en skvätt vatten

fyllning
jordgubbssylt och blåbär

smulöverdrag
75 g smör
75 g mandelmassa
0,5 dl socker
60 g mjöl
lite kokos
1 nypa salt
och så självklart kryddornas krydda kardemumma! (Snåla inte)

Blanda snabbt ihop smördegen till skalet, ställ in i kylen någon halvtimme knåda ut i formen och förgrädda 175 grader ca 10  minuter.
Häll i sylten och blåbären och på med smulet
grädda i 175 grader 20-30 minuter.


 
 
Denna månaden kan man vinna Theresia Ernborgs bok Sött från förr!
De enda böckerna jag läser är bakböcker, självklart hoppas jag bli en av de lyckliga tre som vinner ett exemplar 



Söta saker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar